U Rovinjskom Selu dodijeljene nagrade vinarima i maslinarima

Obzirom da se ovogodišnje obilježavanje «Antonje» zbog epidemiološke situacije odvilo bez centralnih događaja, odnosno Izložbe vina i maslinovih ulja, Mjesni odbor Rovinjsko Selo i Udruga «Agrorovinj» odlučili su ipak dati zasluženi prostor ovogodišnjim pobjednicima. Stoga je na nogometnom igralištu u Rovinjskom Selu večeras održana dodjela nagrada najboljim vinima i maslinovim uljima čije su uzorke proizvođači poslali na ocjenjivanje.
Svečanosti su prisustvovali županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ecio Pinzan, gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno Marko Paliaga, njegov zamjenik i predsjednik Udruge «Agrorovinj» Kristijan Damijanić zajedno s predstavnicima organizatora.

Trijumf Dalibora Milića

Kako je naglasio Damijanić, na ovogodišnju izložbu predano je i ocijenjeno 39 uzoraka maslinovog ulja. U kategoriju ekstra djevičansko maslinovo ulje svrstan je 31 uzorak. Zlatnom medaljom nagrađeno je 11 ulja, srebrnom medaljom 12 ulja, dok je brončanom medaljom nagrađeno 5 ulja. Ocijenjena ulja pretežito karakteriziraju na okus balansirani osjećaj gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima.
Vegetacijsku godinu obilježile su povoljne vremenske prilike koje su u konačnici rezultirale kvalitetnim urodom ploda maslina na Rovinjštini.
Kemijsku analizu maslinovih ulja izvršio je Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, dok je organoleptička svojstva odredio profesionalni panel Udruge Agrorovinj.
Šampionom natjecanja proglašeno je miješano ulje proizvođača Dalibora Milića, a posebice su se istakla i dva ulja Aleksandra Rajića te ulje OPG-a Juraj Mastilović.

Vina visoke kakvoće i kvalitete

U Institutu za poljoprivedu i turizam iz Poreča fizikalno – kemijski je analizirano i organoleptički (senzorno) ocijenjeno 23 uzorka vina i to 16 uzoraka u kategoriji vina proizvedenih modernom tehnologijom i 7 uzoraka vina u kategoriji vina proizvedenih tradicionalnom tehnologijom.
«Što se tiče ovogodišnje kakvoće vina Rovinjštine proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom proizvodnje, raduje činjenica da je ove godine veliki udio uzoraka po dobivenim ocjenama u kategoriji visoko kvalitetnog vina, naglašene sortnosti, izražene voćno – cvjetne aromatike, punog, bogato strukturiranog tijela, te visokog potencijala za daljnje sazrijevanje i odležavanje vina – istaknuo je Damijanić –.O zaista visokoj kakvoći vina ovogodišnje berbe osim osvojenih medalja u prilog govori i činjenica da niti jedan uzorak vina (kako moderne tako ni tradicionalne tehnologije) nije eliminiran što je  potrebno posebno istaknuti  i što je za svaku pohvalu».

Dodijeljeno devet zlatnih medalja

Od pristiglih 23 uzoraka ukupno je 9 zlatnih medalja. U kategoriji crnih vina proizvedenih tradicionalnom tehnologijom šampionom je proglašen Merlot Massima Mofardina, zatim u kategoriji bijelih vina proizvedenih tradicionalnom tehnologijom titulu šampiona odvela je Malvazija istarska Elvisa Prenca.
P.O. Vivoda je šampion u kategoriji crnih vina proizvedenih modernom tehnologijom sa svojim Merlotom, dok je zlatnu medalju osvojio i Merlot Fameje Matošević. U kategoriji bijelih vina proizvedenih modernom tehnologijom zlatne su medalje osvojile Malvazije Fameje Matošević, P.O. Vivoda, P.O. Panjoka, Vina H/S, dok je šampion u toj kategoriji Malvazija P.O. Vivoda.
Posebne zahvale za dugogodišnju suradnju i doprinos u razvoju vinogradarstva, vinarstva i maslinarstva podijeljene su enologu Mariju Staveru, enologinji Katerini Latinović, Antonietti Brunelli Šuran, Darku Trojanoviću, Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč i Mjesnom odboru Rovinjsko Selo.
Na kraju su se organizatori zahvalili Gradu Rovinju-Rovigno, Istarskoj županiji, TZ Grada Rovinja-Rovigno, te mnogobrojnim sponzorima.