Šampioni Antonje 2022. su Vivoda, Grota, David Buršić, Elvis Prenc i Juraj Mastilović

Uspjelo je: u Rovinjskom Selu je koroni usprkos ipak održana tradicionalna Antonja, s također tradicionalnim 31. izložbom vina Rovinjštine, 19. izložbom maslinovih ulja Rovinjštine, i 8. Festivalom istarske supe. U nešto komornijem izdanju nego u normalna vremena „prije korone”, ali ipak s kušanjem vina, maslinovih ulja i istarske supe, sa svečanom dodjelom priznanja i s prilikom za ugodno druženje uz čašu i bukaletu, Antonja je okupila vinare, maslinare i ljubitelje njihovih proizvoda ulazeći u četvrto desetljeće svoga održavanja i potvrđujući status najstarije lokalne vinske smotre u Istri.

Ukupno je ocjenjivano 26 vina i 41 maslinovo ulje. Seljanska smotra je jedina u Istri na kojoj se vina ocjenjuju u dvije kategorije: ona proizvedena modernom i ona proizvedena tradicionalnom tehnologijom, i naravno posebno bijela i posebno crna. Tako među ocjenjivanim vinima imamo četiri šampiona 31. ocjenjivanja vina Rovinjštine: najbolje moderno bijelo vino je malvazija vinarije Vivoda, a najbolje moderno crno vino je merlot vinarije Grota. Zlatne medalje u kategoriji modernih vina osvojili su još Arno Saina, Viliam Lavižati te vinarija Herak & Smoljan, svo troje za malvaziju. U kategoriji tradicionalnih vina pobjedničko bijelo je malvazija Davida Buršića, a najbolje crno je kupaža terana, merlota i cabernet sauvignona Elvisa Prenca. Ocjenjivanje vina odnosno kemijske i senzorne analize obavljene su u porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam. Ukupna kvaliteta ovogodišnjih vina Rovinjštine ocijenjena je vrlo dobrom, budući da je veliki udio uzoraka po dobivenim ocjenama u kategoriji visoko kvalitetnog vina, naglašene sortnosti, izražene voćno–cvjetne aromatike, punog, bogato strukturiranog tijela, te visokog potencijala za daljnje sazrijevanje i odležavanje vina. Potvrda kakvoće ovogodišnje berbe je i činjenica što na ovogodišnjoj Antonji nije bilo eliminiranih uzoraka vina ni u jednoj kategoriji.

Davor Vivoda
Elvis Prenc
Juraj Mastilović

U sklopu 19. izložbe maslinovih ulja Rovinjštine ocijenjen je 41 uzorak maslinovog ulja, od čega je u kategoriju ekstra djevičanskog maslinovog ulja svrstano 38 uzoraka. Zlatnom medaljom nagrađena su 23 ulja, među kojima je najbolje ocijenjeno i šampionskom titulom nagrađeno miješano maslinovo ulje OPG-a Juraj Mastilović, a u samom vrhu su i rošinjola Aleksandra Rajića te buža Francesce Dapiran. Srebrnom medaljom nagrađena su 4 maslinova ulja dok su brončanom nagrađena 3 ulja.

Festival istarske supe u svom osmom izdanju ovaj put nije bio natjecateljski već revijalni, a supe su pripremale tri ekipe, i to po jednu tradicionalnu i jednu kreativnu. Svakako treba pohvaliti što je svaka ekipa istaknula čije je vino i čije je maslinovo ulje korišteno za pripremu ponuđenih supa. Zanimljivo je bilo primijetiti da se nakon iskušavanja različitih metoda pripreme istarske supe tijekom posljednjih nekoliko godina ustalila procedura po kojoj se kruh najprije nakapa maslinovim uljem i posipa paprom, zatim se prepeče na gradelama na žaru ognjišta, potom doda u zagrijano vino u koje je prethodno umiješan šećer. Ta je metoda, čini se, zamijenila onu jednostavniju nekadašnju po kojoj su se svi sastojci miješali direktno u bukaleti.

Žminjsku ekipa Damijanići team činili su Zdenka Jakus i Elena Glavičić, koje su svoje dvije supe pripremale s kupažom terana i merlota iz vinarije Miličić u Paladnjakima, te s maslinovim uljem od istarske bjelice proizvođača Drage Turkovića. Njihova kreativna supa je umjesto kruha sadržavala domaći štrudel (kako u Žminju zovu kolač drugdje poznat kao povetica). Za ovu je prigodu Zdenka Jakus ispekla štrudel s nešto manje nadjeva, a postupak je isti kao s kruhom: štrudel se nareže na fete koje se prepeku na ognjištu i tople urone u zagrijano vino u bukaleti.

U ekipi rovinjskog Udruženja obrtnika supe su pripremali Anton Fariš i Danijela Kladar, koristeći kupažu terana i borgonje iz vinarije Panjoka te maslinovo ulje Ivana Fariša iz Barata. U kreativnoj supi su također koristili prepečeni domaći kruh, ali su umjesto šećera vino zasladili medom, a umjesto papra koristili su svježi sjeckani đumbir, što je njihovoj kreativnoj supi dalo jednu sasvim novu aromatsku dimenziju i vrlo karakterističnu pikantnost.

Treća ekipa bila je domaća, iz Rovinjskog Sela, nazvala se Recreativo, a činili su je Toni Pokrajac, Mauricio Perković i Matija Pokrajac. Za njihovu klasičnu supu koristili su teran iz vinarije Herak & Smoljan te maslinovo ulje Matulin s OPG-a Pokrajac iz Rovinjskog Sela. Kod kreativne supe odlučili su se oživjeti jednu staru tradiciju Rovinjskog Sela, jednog od rijetkih mjesta u Istri gdje se u prošlosti supa spravljala i sa bijelim vinom. Bijela supa ekipe Recreativo s mavlazijom vinarije Herak & Smoljan i Matulin uljem od buže, uz dodatak cimeta i klinčića, bila je na prvi gutljaj malko kiselkasta, ali je to riješeno tako što ju se malo više zasladilo.

Supe su pripremane u velikim bukaletama od tri i pol litre, a posjetiteljima su posluživane u malim bukaleticama, koje su se, kao i čaše za degustaciju vina, mogle kupiti na ulaznom štandu. Vrlo ugodan prostor nevelikog placa ispod seljanskog Doma kulture bio je organiziran tako da su se u zasebnim kućicama odnosno štandovima nudili odnosno predstavljali maslinova ulja, bijela vina, crna vina, te prirodna odnosno ekološka i biodinamička vina po kojima je Rovinjština posljednjih godina sve poznatija, dok su se supe naručivale na improviziranom šanku pred ulazom u salu gdje su ih tri ekipe pripremale. Vinske su kućice kušačima pružale presjek kroz aktualni vinski trenutak Rovinjštine. Na štandu s bijelim vinima predstavili su se Arno Saina, Viliam Lavižati, Herak & Smoljan, Vivoda, David Buršić, Panjoka i Marko Črnac; na štandu s crnjacima na kušanje su nuđena vina Elvisa Prenca te vinarija Mondelako i Grota, dok su se na štandu s ekološkim i biodinamičkim vinima i osobno i sa svojim vinima predstavljali Marinko Pavlović, Petar Rino Šuran te vinarija Lunika odnosno Danijel Bastijančić.

Bastijančić je za ovu priliku donio tri svoja bijela vina, među kojima je najzanimljiviji bio vanserijski sivi pinot Makiništa, koji nije na tržištu jer je ispao „malo drukčije od očekivanog”, ali zaslužuje titulu možda najatraktivnijeg bijelog vina ovogodišnje Antonje, barem njenog izložbenog dijela. S Marinkom Pavlovićem smo proćaskali o njegovoj neobičnoj crnoj kupaži Makino iz berbe 2020., u koju ulaze s ravnomjernim udjelima teran, refošk, montepulciano, cabernet franc i merlot, te u nešto manjem postotku cabernet sauvignon i crljenak odnosno zinfandel, a svaka je sorta zasebno brana i vinificirana pa su na kraju kupažirana gotova vina. Ovaj Makino ima 14,1 posto alkohola i krasnu kaleidoskopsku aromatiku, i odličan je izraz strpljivosti i savjesnosti s kojom Pavlović radi svoja biodinamička vina.

Šteta što vina ovog ekološko-biodinamičkog trojca nisu bila na ocjenjivanju, a šteta je također što ni na ocjenjivanju ni na izložbi nije bilo vina iz još nekoliko drugih poznatijih vinarija Rovinjštine kao što su Dobravac, Fameja Matošević, San Tommaso, Collis i još neki, pa je pokazani presjek vina ovoga kraja, i na ocjenjivanju i na kušanju, bio djelomičan i nepotpun. U doba korone ionako su mnoge stvari nepotpune, ali je dobro da ih uopće ima, pa je tako i s ovogodišnjom Antonjom važno da je uopće održana, a usprkos restriktivnim korona-uvjetima ispala je odlično, atraktivno, poučno i zabavno. Prisjetimo se, lani je u ovo doba održano samo ocjenjivanje vina i maslinovog ulja i nakon par mjeseci dodjela priznanja, bez ikakve javne fešte. Nadamo se da će organizatori Antonje, udruga Agrorovinj i rovinjsko Udruženje obrtnika, predstojećeg ljeta ponovno prirediti i ljetni festival rovinjskih vina i istarske supe, koji je lanjskog ljeta također bio izuzetno uspješan, pa da se i tako održi kontinuitet uvijek ugodnih rovinjskih vinskih druženja.

Davor ŠIŠOVIĆ
Izvor: bookaleta.com