Obavijest maslinarima

Obavještavaju se članovi da pregledom maslinika tijekom ovog tjedna nije zabilježena prisutnost maslinovog svrdlaša, a i brojnost maslinovog moljca se također smanjila tako da se sa zaštitom može pričekati.

Pregledom je zabilježen početak leta 1. generacije maslinine muhe čija brojnost nije još iznad praga odluke pa ne treba žuriti sa zaštitom. Kako trenutni vremenski uvjeti odgovaraju razvoju maslinine u idućim danima nastaviti će se sa praćenjem i o potrebi za tretiranjem će se naknadno izvijestiti.

U slučaju potrebe za tretiranjem protiv maslinovog svrdlaša i muhe mogu se koristiti registrirana sredstva: CALINOGOR, PERFEKTHION, ROGOR 40, SUCCESS BAIT*, IMIDAN 50 WG, DECIS 100 EC, POLECI PLUS, DECA 25 EC, SCATTO, ROTOR SUPER.

* SUCCESS BAIT je dozvoljen u ekološkoj proizvodnji za zaštitu od maslinine muhe. Primjenjuje se lokalizirano na način da se tretira samo jedna grana. Doza je 1L/ha uz utrošak škropiva 25 L/ha, odnosno 1 dcl škropiva po stablu na 250 stabala/ha.

Ne tretirati po direktnim sunčevim svijetlom i pri visokim temperaturama, naročito ekološka sredstva koja su termo i foto labilna! Najbolje navečer!

Ako se koriste sredstva sa kontaktinim djelovanjem za učinkovito djelovanje preporuča se osigurati dobru pokrovnost biljke, što znači da sredstvo mora doći na sve dijelove biljke. Također je bolje koristiti krupnije kapljice, odnosno veći utrošak vode. Modu se dodati i ljepila.

Preparate koristiti prema uputama proizvođača!

Obavezno voditi evidenciju o primjeni sredstva za zaštitu bilja!

 

U Rovinju, 11.07.2019.                                                                                           

Za udrugu Agrorovinj:
Dr.sc. Ivana Dminić Rojnić