OBAVIJEST MASLINARIMA

Obavještavaju se članovi da je važna  proljetna zaštita masline od bolesti nakon zimskog mirovanja i provedene rezidbe.

Najznačajnije bolesti masline koje se javljaju na području Rovinja su paunovo oko, olovna bolesti, antraknoza, patula, rak masline i dr.

Ako rezidba nije još odrađena preporuča se izvršiti tretiranje maslina prije rezidbe i dodatno tretiranje nakon rezidbe. Razmak između tretiranja neka bude 20 dana. U tablici 1 prikazan je pregled svih trenutno registriranih preparata.

U ovom trenutku najbolje je vrijeme za primjenu sistemičnih preparata (Otriva top, Syllit, Nativo, Sugoby, Quimera), naročito u maslinicima i sortama gdje je redovito prisutno paunovo oko.

Bakrena sredstva preporuča se koristiti nakon rezidbe jer dobro djeluju za dezinfekciju rana. Bakrena sredstva se mogu koristiti također i u kombinaciji sa bakrenim- glukonatom (gnojivo sa niskim sadržajem bakra sistemičnog djelovanja) (Fitolabicuper, Copfort i dr.) s tim da se tada bakreni fungicidi koriste u polovičnoj dozi. Ujedno su dozvoljena i u ekološkoj proizvodnji.

Osim zaštite i rezidbe preporuča se i gnojidba maslina, naročito ako ona nije provedena u jesen. Gnojidbu u tlo primijeniti samo ako se prognozira kiša jer u protivnom neće djelovati u trenutku primjene. Osim u tlo može se prihrana maslina izvršiti i folijarno, preko lista.

Osim hranjiva važno je u periodu kretanja vegetacije dodati biostimulatore (aminokiseline) koji pomažu biljci da se bolje oporavi od stresa uvjetovanog niskim temperaturama, bolestima i sl.

Napomena:

Ako se sredstva za zaštitu koriste zajedno sa folijarnim gnojivima i biostimulatorima obvezno se pridržavati uputa proizvođača o mogućnostima miješanja ili primijeniti ih odvojeno.

Voditi evidenciju zaštite.

Za udrugu Agrorovinj:
Dr.sc. Ivana Dminić Rojnić


Fotogalerija