OBAVIJEST MASLINARIMA – maslinov moljac

Obavještavaju se članovi da je na području Rovinja zabilježena pojava leta 2. generacije maslininog moljca (Prays oleae) i maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) u brojnosti iznad praga odluke. Budući je maslina trenutno u osjetljivoj fazi i prevladavaju povoljni klimatski uvjeti za razvoj ova 2 štetnika potrbno je obaviti zaštitu.
Redovito pregledajte svoje nasede na način da ispod grane koju otresate postavite bijelu plahtu ili naopako položite kišobran. Pregled obaviti rano ujutro ili predvečer kada je svrdlaš manje pokretan.

Tretiranje se može obaviti  registriranim sredstvima za maslinovog moljca i maslininu muhu gdje neki od njih imaju djelovanje i na svrdlaša (CALINOGOR, DECIS 2,5 EC, PERFEKTHION, ROGOR 40, CHROMOGOR, IMIDAN 50 WG, DECIS 100 EC, POLECI PLUS, SCATTO, ROTOR SUPER, RITMUS, DEMETRINA 25 EC, ASSET*).
ROGOR jednini ima dozvolu za svrdlaša, ali zadnji rok za primjenu svih sredstva (Calinogor, Rogor, Chromgor, Perfektion) na osnovi aktivne tvari dimetoat je 30.06.2020. jer je nastupila zabrana primjene.
Preporuča se i gdje postoji mogućnost mješanja sredstva za zaštitu bilja obaviti i prihranu maslina makro i mikroelementima.

NAPOMENA:
*Asset se dozvoljen za korištenje u ekološkoj proizvodnji s tim da sredstvo treba primjeniti predvečer kada nema jakog sunčevog svjetla te nisu visoke temperature. Nakon primjene redovito pregledavati nasad.
Preparate koristiti i miješati prema uputama proizvođača!!!!
Obavezno voditi evidenciju o primjeni sredstva za zaštitu bilja!!!!

U Rovinju, 17.06.2020.Ž
Za udrugu Agrorovinj:
Dr.sc. Ivana Dminić Rojnić

Maslinov moljac- Prays oleae

Maslinov svrdlaš (Rhynchites cribripennis)

Osušeni mladi plodovi masline koju je napao svrdlaš