OBAVIJEST MASLINARIMA – maslininin svrdlaš još prisutan

Obavještavaju se maslinari da je na području Rovinja još uvijek prisutan maslininin svrdlaš, čak i u tretiranim nasadima. Potrebno je provjeriti stanje u maslinicima metodom otresanja grana i u slučaju pronalaska provesti dodatno tretiranje.
Također je zabilježena prosutnost maslinine muhe. Plodovi masline, naročito krupnijih sorata (Buža, Istarska bjelica) veličinom se nalaze u osjetljivoj fazi kada maslinina muha može početi polagati jaja. Klimatski uvjeti (kiša i temperature ispod 30oC naročito idu u prilog maslininoj muhi). Stoga se mole maslinari da postave žute ploče i ako u tjedan dana uhvate 2 i više jedinki provedu preventivnu zaštitu. Slika odrasle muhe nalazi se u nastavku obavijesti.

Sredstva koja su registrirana za maslininu muhu, a djeluju i na svrdlaša su: deltametrin- DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, POLECI PLUS, SCATTO, ROTOR SUPER, RITMUS, DEMETRINA 25 EC, fosmet- IMIDAN 50 WG. U ekološkoj proizvodnji se mogu koristiti  mamci za maslininu muhu: sponosad- Success bait i Eco trap, a za svrdlaša: piretrin Asset five uz dopuštenje kontrolnog tijela.

Kišovito vrijeme pogoduje također infekcijama paunovim okom te ovisno o osjetljivosti sorata također voditi računa i pravovremeno tretirati. U tu svrhu se mogu koristiti bakrena stedstva.

Stabla masline, naročito ona rodnija prihraniti mikrelementima zbog povećanog porasta plodova koje će uslijediti.

NAPOMENA:

U Rovinju, 18.07.2021.
Za udrugu Agrorovinj:
Dr.sc. Ivana Dminić Rojni

Slika 1. Žuta ljepljiva ploča za praćenje maslinine muhe

Slika 2. Maslinina muha uhvaćena na žutoj ploči
 

 

Projekt pod nazivom “Održivi razvoj trajnih nasada na području Rovinja” sufinanciran je od Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Istarske županije.