OBAVIJEST MASLINARIMA

Obavještavaju se članovi da je pregledom maslinika tijekom prošlog tjedna (18.07.2019.9 zabilježena prisutnost 1. generacije maslinine muhe i to iznad praga štetnosti na lokaciji Kalandra. Na lokacijama Sanpruti i Rovinjsko Selo nije zabilježena velika brojnost muhe.

Zaključak: Maslinici koji imaju osjetljive sorte krupnijeg ploda: Buža, Bjelica, Oblica, Ascolana tenera i dr. ili se nalaze u blizini netretiranih nasada mogu izvršiti preventivnu zaštitu protiv maslinine muhe.

Za tretiranje se mogu koristiti slijedeća sredstva: CALINOGOR, PERFEKTHION, ROGOR 40, SUCCESS BAIT*, IMIDAN 50 WG, DECIS 100 EC, POLECI PLUS, DECA 25 EC, SCATTO, ROTOR SUPER.

* SUCCESS BAIT je dozvoljen u ekološkoj proizvodnji za zaštitu od maslinine muhe. Primjenjuje se lokalizirano na način da se tretira samo jedna grana. Doza je 1L/ha uz utrošak škropiva 25 L/ha, odnosno 1 dcl škropiva po stablu na 250 stabala/ha.

Najbolje je tretirati navečer!

Ako se koriste sredstva sa kontaktinim djelovanjem za učinkovito djelovanje preporuča se osigurati dobru pokrovnost biljke, što znači da sredstvo mora doći na sve dijelove biljke. Također je bolje koristiti krupnije kapljice, odnosno veći utrošak vode. Modu se dodati i ljepila.

Preparate koristiti prema uputama proizvođača!

Obavezno voditi evidenciju o primjeni sredstva za zaštitu bilja!

Za udrugu Agrorovinj:
Dr.sc. Ivana Dminić Rojnić