OBAVIJEST MASLINARIMA

Maslina se na području Rovinja nalazi u fazi formiranih cvjetnih resa i ovisno o sorti i temperaturama koje će prevladavati narednih dana nalazi se u fenofazi bubrenja cvjetnih pupoljaka, odnosno pred početak cvatnje.

U maslinicima se od početka svibnja redovito prati let 1. generacije maslinovog moljca i trenutno je let smanjen bez vidljivih značajnijih šteta. Također se prati svrdlaš masline koji se javlja u ovom periodu, te njegova prisutnost nije utvrđena. Nastavit će se sa redovitim praćenjima i izvještavanjem.

Što se tiče bolesti, u maslinicima je zamijećen veći postotak zaraze paunovim okom i olovnom bolesti, a u pojedinim maslinicima i prisutnost raka masline. U maslinicima gdje su i dalje prisutni simptomi ovih bolesti preporuka je obaviti tretiranje prije početka cvatnje. Voditi računa o maksimalnom broju primjena istih sredstava tijekom godine, naročito to vrijedi za Bakar, Nativo (max 1x) i Stroby (max 2x) koji su već korišteni ove godine.

Cvatnja je period u kojem su biljci potrebna hranjiva, naročito mikroelementi kao što je bor. Preporuka je prije cvatnje obaviti tretiranje hranjivima na bazi mikroelemenata.

Rezime stanja i preporuka:

Prije cvatnje obaviti zaštitu za bolesti masline (paunovo oko, olovnu bolest (bakar ili Stroby ili Nativo) + pepelnicu (Cosavet- sumpor)) u maslinicima u kojima su redovito prisutne te izvršiti prihranu sredstvima na bazi bora.

Voditi računa o mogućnosti miješanja fungicida i folijarnih gnojiva. Od bakrenih preparata Neoram jedini navodi mogućnost miješanja sa folijarnim gnojivima ali ne i sa insekticidima!!!!!!!

Obavezno voditi evidenciju o primjeni sredstva za zaštitu bilja!!!!

U Rovinju, 03.06.2019.

Za udrugu Agrorovinj:
Dr.sc. Ivana Dminić Rojnić