OBAVIJEST MASLINARIMA- 07.03.2019.

Obavještavaju se članovi da je važna  proljetna zaštita masline nakon zimskog mirovanja.
Budući su vremenski uvjeti na području Rovinja povoljni za razvoj paunovog oka i širenje raka masline potrebno je izvršiti tretiranje maslina.
U narednom periodu preporuča se i rezidba maslina.

Ako rezidba nije još odrađena poželjno je izvršiti tretiranje maslina prije rezidbe i dodatno tretiranje za dezinfekciju rana nakon rezidbe.
U ovom trenutku najbolje je vrijeme za primjenu sredstva Stroby jer on parama ulazi u površinski dio lista i time zaustavlja infekciju i štiti biljku od novih infekcija, naročito ako nije provedena jesenska zaštita.

Bakrena sredstva preporuča se koristiti pri temperaturama višim od 100C jer pri nižim temperaturama mogu izazvati fitotoksičnost u obliku otpadanja listova i nakon rezidbe jer dobro djeluju na dezinfekciju rana.

Osim zaštite i rezidbe preporuča se prihrana maslina, naročito ako ona nije provedena u jesen. Za tu namjenu preporuča se koristiti hranjiva koja sadrže makroelemente (dušik, fosfor, kalij) i mikroelemente (magnezij, bor). U periodu kretanja vegetacije mogu se koristiti kombinirana gnojiva za prihranu u tlo uz obvezno unošenje u tlo ili folijarna gnojiva.

Osim hranjiva važno je u periodu kretanja vegetacije dodati biostimulatore na bazi aminokiselina ili algi koji dobro obnavljaju biljku nakon zimskog perioda i stresa uzrokovanog niskim temperaturama, bolestima i sl.

Napomena:
Ako se sredstva za zaštitu koriste zajedno sa folijarnim gnojivima obvezno se pridržavati uputa proizvođača o mogućnostima miješanja ili primijeniti odvojeno.
Voditi evidenciju zaštite.

Za udrugu Agrorovinj:
Dr.sc. Ivana Dminić Rojnić