O nama

Udruga Agrorovinj je osnovana 11. siječnja 1996. s ciljem da zastupa, štiti, promiče i osigurava prava i interese poljoprivrednika, potiče, razvija i unapređuje poljoprivrednu proizvodnju na području Grada Rovinja. Rad udruge pokrenuo je inicijativni odbor u kojem je bilo 16, uglavnom profesionalnih poljoprivrednika. Iz godine u godinu rastao je broj članova, tako da ih je krajem 2017. godine bilo 315.

Od početka udruga je za svoje članove nabavljala najpovoljniji sadni materijal, od maslina i loznih cijepova do voćaka. Do 2012. godine sadnice su se nabavljale trećinskim udjelom poljoprivrednika, Grada Rovinja i Istarske županije. Nakon toga trećinu cijene i dalje sufinancira Grad Rovinj. Na taj je način nabavljeno 39.800 sadnica maslina, 186.000 cijepova vinove loze i 9.200 voćki. Računa se da je ovim sadnicama nasađeno oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta, što je uvelike pomoglo oživljavanju i rastu maslinarstva, vinogradarstva i voćarstva.

Udruga organizira brojna predavanja i radionice na terenu o novim saznanjima, metodama i mjerama u poljoprivredi, posebno oko uzgoja višegodišnjih kultura. Predavanja vode stručnjaci iz pojedinih područja poljoprivrede. Uz administrativnu i savjetodavnu pomoć organiziraju se studijska putovanja u zemlji i inozemstvu.

U cilju sprječavanja šteta i smanjivanja korištenja sredstava za zaštitu bilja, čime se pridonosi zdravijem življenju i očuvanju bioloških raznolikosti, redovito se vrše praćenja maslinika i vinograda na području Grada. Podaci o stanju kultura dostavljaju se članovima udruge kako bi na vrijeme poduzeli potrebite mjere.

Osnovni podaci:
UDRUGA AGROROVINJ
FERRI 7
52210 ROVINJ
OIB 27135615964