Naše aktivnosti

Od svog osnivanja Agrorovinj se pridružio organizatorima Antonje u Rovinjskom Selu, najstarije izložbe vina u Istri. Osnovana 1991. Antonja je preteča enološkog pokreta koji je kasnije nastao na Poluotoku. Vinogradari su kroz izložbu i analizu svojih vina u porečkom Institutu za poljoprivredu te senzornom ocjenjivanju od strane renomiranih ocjenjivača, kasnije i vođenim degustacijama dobili nova saznanja o modernim tehnologijama u vinarstvu. Na taj način su uz ovu manifestaciju stasali brojni rovinjski vinari, koji svoja najbolja vina već i izvoze.

Njihov je razvoj Agrorovinj pomogao organiziranjem zajedničkih nastupa na Vinistri i posebnih promocija za turističke kuće i ugostitelje u hotelu Eden i Multimedijalnom centru. Uz profesionalne vinare na Antonji se u posebnoj kategoriji natječu i hobisti, koji na tradicionalni način proizvode vino za svoje potrebe, što izložbi daje posebnu draž.

Od 2003. na Antonji se organizira i izložba maslinovog ulja. Odaziv na izložbu je velik. I u ovom slučaju kemijska analiza u pulskom Zavodu za javno zdravstvo te ocjenjivanje uglednih senzornih analitičara potakli su takmičarski duh i porast kvalitete maslinovih ulja Rovinjštine. Posljednjih godina većina izloženih ulja pripada kategoriji zlatne medalje.

Organizatori Antonje su 2013. osmislili Festival Istarske supe, što je dodatno obogatilo smotru. Na festivalu se učesnici natječu u pripremanju supe na tradicionalan i kreativan način. Na taj način iz zaborava je vraćena delicija koja se od pamtivijeka služila u društvima oko ognjišta, konobama i oštarijama.

Najnovija atrakcija festivala je Supa box, nastao suradnjom Agrorovinja s udrugom Faro 11. U posebno oblikovanoj drvenoj kutiji, izvana ukrašenoj crtežima istarskih ruralnih motiva, nalazi se sve što treba za pripremu istarske supe. Uz recept za supu poznatog gastronoma Josipa Pina Kuhara na više jezika, tu su butelja terana, bukaleta, bočica maslinovog ulja, vrećica šećera i papra, žlica i vadičep.

S ciljem promidžbe i edukacije rovinjskih poljoprivrednika od 2002. do 2008. godine udruga Agrorovinj je na prostoru Rasadnika Longo u Madona di Campo u srpnju priređivala dobro posjećene Dane polja. Uz izlaganje proizvoda sa rovinjskih polja na manifestaciji su gostovali proizvođači i trgovci opreme za poljoprivredu. Uz Dane polja priređivani su i okrugli stolovi sa temama o razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Agrorovinj je sa partnerima iz O.L.E.A. Pesaro, jedne od najboljih talijanskih udruga koja se bavi ocjenjivanjem, edukacijom i gastronomijom maslinova ulja, organizirala tri tečaja za osposobljavanje senzornih analitičara 2008., 2010. i 2017. godine.

Nakon što su obučeni analitičari iz Agrorovinja upisani u Listu ocjenjivača Ministarstva poljoprivrede RH organiziran je veliki broj vođenih degustacija za senzornu analizu maslinovih ulja. Organizacijom ovakvih radionica članovi udruge su naučili osnovna svojstva i karakteristike maslinovih ulja, kako prepoznati njihovu kvalitetu, organoleptičke sposobnosti te kako pravilno kušati i ocijeniti ulje.

Od 2008. Agrorovinj uz Dan grada i blagdan gradske zaštitnice sv. Eufemije na malom molu organizira iznimno posjećenu Smotru istarskih vina na kojem uz rovinjske sudjeluju i na Vinistri najbolje ocijenjeni istarski vinari. Smotra je prerasla u Rovinjski festival vina, pa je postala ne samo gradska već i turistička manifestacija.

Prvih godina na središnjem gradskom trgu pred malim molom se uz festival vina prikazivao najstariji način muljanja grožđa gnječenjem nogama u bačvi. U toj vještini natjecale su se mlade djevojke, a pobjednik je bila ekipa koje je u određenom vremenu istisnula najviše mošta.

I dalje se prikazuje ručno muljanje grožđa raškanjem u raškaduru, drvenom okviru sa okruglim letvicama, kroz koje se na bačvi bobice odvajaju od peteljke. Prikazuje se i ručno prešanje, torkulanje u torkulu, pri kojem mošt izlazi kroz drveni okvir sa prorezima između letava i dijeli posjetiocima.

Uz tradicijsku preradu grožđa prikazuje se i tradicijski stol sa sezonskim poljoprivrednim proizvodima, posebno najznačajnijim istarskim sortama grožđa, uz mogućnost degustacije. Prikazuje se i stol sa hranom koja se konzumirala u vrijeme berbe grožđa.

U posebnom gastro kutku može se vidjeti i probati kako se sljubljivao mošt s tradicionalnim sezonskim namirnicama, posebno domaćim kruhom sa grožđem i grožđem sa skutom. Ugođaju tradicionalnih događanja na trgu doprinose kulturno umjetnička društva izvedbom starih istarskim pjesama i plesova.

Nakon ove manifestacije Agrorovinj je od 2012. na trgu pokrenuo i novu promidžbu rovinjskih vina Martinja bez takuina. Uz blagdan zaštitnika vinara i vinogradara na rivi se mogu besplatno kušati najbolja rovinjska vina. Manifestaciji su se pridružili eko muzej Kuća o batani i Lovačko društvo Rovinj. Tako posjetitelji uz vino mogu kušati pečene srdele i lovačke specijalitete.