Antonja 2024

Rezultati ocjenjivanja vina i maslinovih ulja Rovinjštine

Rovinjsko Selo, subota – 20. siječanj 2024.

Poštovani,

na današnjoj Antonji u Rovinjskom Selu održane su 33. Izložba vina i 21. izložba maslinovih ulja Rovinjštine. Danas su se u Rovinjskom Selu predstavili najbolji s Rovinjštine.

Naime, u sklopu natjecateljskog dijela koji se odnosi na fizikalno-kemijske i senzorne analize pristiglih uzoraka vina i maslinova ulja održano je proglašenje najuspješnijih proizvođača.

„Vjerovali smo u važnost čuvanja ove tradicije te smo nastavili s organizacijom manifestacije Antonja u Rovinjskom Selu na način da je ona dostupna svim posjetiteljima i izlagačima, ljubiteljima lokalnih okusa i mirisa vina i maslinovih ulja,“ izjavio je Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj.

Antonja 2024. donosi rezultate 21. Izložbe maslinovih ulja Rovinjštine. Ove je godine na ocijenjivanje predano i ocijenjeno 63 uzoraka maslinovog ulja. Zlatnom medaljom nagrađeno je 25 ulja, a srebrnom medaljom 11 maslinovih ulja. Brončanu medalju dobilo je 9 ulja. Ocijenjena ulja pretežito karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Posebno se ističu prva 3 ulja proizvođača među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su ulja Aleksandra Rajića, Rina Brajnovića i OPG Scarpagranda. Šampionsku zlatnu titulu ove godine osvojio je Aleksandar Rajić, s ukupno 93 boda.   

Vina Rovinjštine 2024. godine odlikuje vrlo visoka kvaliteta. Uzorci su predani na ocjenjivanje u Institut za poljoprivedu i turizam iz Poreča koji su obavili fizikalno–kemijske analize i organoleptički (senzorno) ocijenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom. Ukupno je prikupljeno 43 uzorka vina: 18 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – bijela vina, zatim 5 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – crna vina, 9 uzoraka u kategoriji Proizvođači hobisti – bijela vina i Proizvođači hobisti – crna vina ukupno 10 uzorka. U kategoriji Profesionalnih proizvođača za bijela vina prvu nagradu s ukupno 87,33 bodova za Malvaziju istarsku berbe 2023. dobio je Viliam Lavižati te tako osvojio šampionsku medalju s najviše bodova u kategoriji. U kategoriji Profesionalnih prozvođača crnih vina zlatnu šampionsku medalju dobio je P.O. Vivoda s ukupno 84 bodova za Teran. U kategoriji Proizvođača hobista za bijela vina najviše bodova i zlatnu medalju dobila je Malvazija istarska od Davora Iskre, a u istoj skupini hobista u kategoriji za crna vina najviše bodova osvojio je Ivan Udovič za crno miješano vino.

Kristijan Damijanić uputio je svim sudionicima ovogodišnje Antonje najsrdačnije čestitke te se zahvalio na uloženom trudu i znanju koji su rezultirali visoko kvalitetnim proizvodima. Posebne čestitke uputio je šampionima u svim kategorijama.

Zabava je još u tijeku s Lucky Band i Mauro Staraj & La Banda.

Posebne zahvale upućuju se Gradu Rovinj-Rovigno, Istarskoj županiji, Turističkoj zajednici grada Rovinja-Rovigno te brojnim sponzorima koji su manifestaciju podržali i ove godine. Zahvaljujemo i sponzorima Antonje 2024.: Rovinj euro-moduli d.o.o., tvornici likera Darna d.o.o. i Putničkoj agenciji Contineo.