Antonja 2022. i Festival istarske supe

U subotu 15. siječnja održana je još jedna tradicionalna Antonja na kojoj su se predstavili rovinjski vinari i maslinari u organizaciji udruge Agrorovinj u suradnji sa MO Rovinjsko Selo i Udruženjem obrtnika Rovinj. Izložba i degustacija vina i maslinovih ulja te podjela diploma i medalja nagrađenima upriličena je ispod Doma kulture u Rovinjskom Selu, a mogla su se kušati još ekološka i biodinamička vina. Iako zabavnog programa nije bilo radi epidemiološke situacije, pozitivne atmosfere nije nedostajalo.

Na 31. izložbi vina prikupljeno je 26 uzoraka od kojih je zlatnom medaljom nagrađeno 8 vina, a srebrnom 11 vina. U kategoriji bijelih vina proizvedenih modernom tehnologijom najbolje ocijenjeno vino je Malvazija istarska P.O. Vivoda dok kod crnih vina najbolje je ocijenjen Merlot P.O. Grota. Zlatnu medalju za Malvaziju istarsku osvojili su i Arno Saina, Viliam Lavižati i Vina Herak & Smoljan. U kategoriji vina proizvedenih tradicionalnom tehnologijom najbolja je ocijenjena Malvazija istarska Davida Buršića i crno miješano Elvisa Prenca. U Institutu za poljoprivedu i turizam iz Poreča fizikalno – kemijski je analizirano i organoleptički (senzorno) ocijenjeno 26 uzorka vina i to 18 uzoraka u kategoriji vina proizvedenih modernom tehnologijom  i 8 uzoraka vina u kategoriji vina proizvedenog tradicionalnom tehnologijom proizvodnje.

Što se tiče ovogodišnje kakvoće vina Rovinjštine postignuta je standardno visoka kakvoća kako bijelih tako i crnih vina te su sva vina po dobivenim ocjenama u kategoriji kvalitetnih i vrhunskih vina. Naglašene su sortnosti, izražene voćno – cvjetne aromatike, punog, bogato strukturiranog tijela, te visokog potencijala za daljnje sazrijevanje i odležavanje vina. O standardno visokoj kakvoći vina Rovinjštine, osim osvojenih medalja u prilog govori i činjenica da niti jedan uzorak vina (kako moderne tako ni tradicionalne tehnologije) nije eliminiran što je  potrebno posebno istaknuti  i što je za svaku pohvalu.

Za 19. izložbu maslinovih ulja Rovinjštine predan je i ocijenjen 41 uzorak maslinovog ulja. U kategoriju ekstra djevičansko maslinovo ulje svrstano je 38 uzoraka. Zlatnom medaljom nagrađena su 23 ulja od kojih šampionsko mjesto zauzima miješano maslinovo ulje OPG Juraj Mastilović, a u samom vrhu su i rošinjola Aleksandra Rajića i buža Francesce Dapiran. Srebrnom medaljom nagrađena su 4 maslinova ulja dok su brončanom nagrađena 3 ulja. Ocijenjena ulja pretežito karakteriziraju na okus balansirani osjećaj gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Prema pristiglim i ocijenjenim uzorcima možemo zaključiti da su maslinova ulja izvrsne kvalitete.

Vegetacijsku godinu obilježile su vremenske neprilike početkom vegetacije, posebice hladnoća u 4. mjesecu koja je utjecala na smrzavanje pupova maslina što je rezultiralo smanjenim urodom, naročito ranijih sorata na cijelom području Istre pa tako i u Rovinju. Ali su zato uvijeti tijekom dozrijevanja grožđa i maslina bili gotovo pa idealni, temperaturno u prosjeku te sa dovoljno vlage u tlu što je rezultiralo izuzetnom kakvoćom polodova. Ono što je pozitivno iznenadilo sve maslinare u berbi su bili izrazito visoki randmani ulja.

Predsjednik udruge Kristijan Damijanić uputio je svim sudionicima ovogodišnje Antonje najsrdačnije čestitke te se zahvalio na uloženom trudu i znanju koji su rezultirali visoko kvalitetnim proizvodima. Posebne čestitke uputio je pobjednicima u svim kategorijama.

Na nešto skromnijem 8. Festivalu istarske supe sudjelovale su 3 ekipe – Udruženje obrtnika Rovinj, Rekreativo iz Rovinjskog Sela i ekipa Damijanići Team koje su svojim vinima pratili vinari, P.O Panjoka, Vina Herak & Smoljan i Vina Paladnjaki.

Rezultati_Antonja 2022