Antonja 2021. – rezultati

Rezultati ocjenjivanja maslinovih ulja i vina Rovinjštine

Jubilarna 30. Antonja obilježena je ove godine na drugačiji način kako trenutno nalažu propisane mjere i dozvoljavaju mogućnosti.
Tradicionalna manifestacija Rovinjštine koja slavi plodove rada i truda vinara i maslinara približena je široj publici Rovinja i Istre putem emisije koja je emitirana na radio postaji Rovinj FM u nedjelju, 17. siječnja u 13:15 te će se ponoviti u utorak, 19. siječnja u 8:15 sati.

Udruga Agrorovinj održala je dio aktivnosti iz tradicionalne manifestacije Antonja, a vezane su uz stručne teme koje dotiču proizvodnju maslinovih ulja i vina.
Tako će se slušateljima predstaviti natjecateljski dio koji se odnosi na fizikalno-kemijske i senzorne analize pristiglih uzoraka vina i maslinova ulja.
Na taj način prikazat će rezultate koje su postigli vrijedni poljoprivrednici, proizvođači maslinovih ulja i vina ovog kraja. Festival istarske supe ove se godine neće održati.
Tradicija održavanja Antonje u Rovinjskom Selu obilježena je na prigodan način i to svetom misom u dva termina, a ostale aktivnosti održane su u krugu obitelji iz mjesta.

Upravo u čast obilježavanja jubilarne godine, izrađena je posebna brošura u suradnji Agrorovinja i Mjesnog odbora Rovinjsko Selo. Novinar Aldo Pokrajac, i sam stanovnik Sela, uključen je u izradu iste u kojoj će biti prikazan presjek manifestacije Antonja od svojih početaka do danas.
„Vjerujemo u tradiciju održavanja manifestacije te će se ista nastaviti čim se omoguće normalni uvjeti održavanja manifestacija, a opće epidemiološko stanje omogući održavanje događaja za veće skupine ljudi na istom prostoru,“ podvukao je Enrico Cernecca, zamjenik predsjednika udruge Agrorovinj.
No, ono što je trenutno najbitnije je da se proizvodnja maslinovih ulja i vina te poljoprivredni radovi nastavljaju, a ti plodovi rada su se predstavljali na samoj Antonji. Tako će se i ove godine predstaviti rezultati ocijenjivanja koje donosimo u nastavku.

Antonja 2021. donosi rezultate 18. Izložbe maslinovih ulja Rovinjštine. Ove je godine na ocijenjivanje predano i ocijenjeno 39 uzoraka maslinovog ulja. U kategoriju ekstra djevičansko maslinovo ulje svrstan je 31 uzorak. Zlatnom medaljom nagrađeno je 11 ulja, a srebrnom medaljom 12 maslinovih ulja. Brončanu medalju dobilo je 5 ulja, dok je počasnom medaljom nagrađeno ukupno 3 ulja. Ocijenjena ulja pretežito karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Vegetacijsku godinu obilježile su povoljne vremenske prilike koje su u konačnici rezultirale kvalitetnim urodom ploda maslina na Rovinjštini. „Kao najčešće negativno svojstvo (manu) prisutno u uzorcima ulja svrstanih u djevičanska ulja istaknuli bi ulja dobivena preradom ploda napadnutog maslininom muhom i ulja sa izraženim negativnim svojstvom taloga,“ naglasio je Damijanić predsjednik udruge Agrorovinj. Posebno se ističu prva 4 ulja proizvođača među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su dva ulja Aleksandra Rajića i ulje OPG Juraja Mastilovića, dok je šampionsku titulu ove godine odnio Dalibor Milić.

Vina Rovinjštine 2020. godine odlikuje vrlo visoka kvaliteta. Uzorci su predani na ocjenjivanje u Institut za poljoprivedu i turizam iz Poreča koji su obavili fizikalno–kemijske analize i organoleptički (senzorno) ocijenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom. Ukupno je prikupljeno 23 uzorka vina, od kojih je zlatnom medaljom nagrađeno 9 vina, a srebrnom medaljom 8 vina.

Što se tiče ovogodišnje kakvoće vina Rovinjštine proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom, raduje činjenica da je ove godine veliki udio uzoraka po dobivenim ocijenama u kategoriji visoko kvalitetnog vina, naglašene sortnosti, izražene voćno – cvjetne aromatike, punog, bogato strukturiranog tijela, te visokog potencijala za daljnje sazrijevanje i odležavanje vina. „O zaista visokoj kakvoći vina ovogodišnje berbe, osim osvojenih medalja, u prilog govori i činjenica da niti jedan uzorak vina (kako moderne tako ni tradicionalne tehnologije) nije eliminiran što je potrebno posebno istaknuti i što je za svaku pohvalu“, dodao je predsjednik udruge Agrorovinj.

U kategoriji bijelih i crnih vina proizvedenih modernom tehnologijom pobjednik Antonje sa svojom Malvazijom istarskom i Merlotom je P.O. Vivoda. Tradicionalnom tehnologijom u kategoriji bijelih vina za najbolje je ocijenjeno vino Malvazija istarska proizvođača Elvisa Prenca, a u kategoriji crnih vina Mofardin Massimo dobio je zlato za njegov Merlot.

Kristijan Damijanić uputio je svim sudionicima ovogodišnje Antonje najsrdačnije čestitke te se zahvalio na uloženom trudu i znanju koji su rezultirali visoko kvalitetnim proizvodima. Posebne čestitke uputio je šampionima u svim kategorijama.

Povodom obilježavanja jubilarne 30. godine Antonje, uručena su posebna priznanja za dugogodišnju suradnju i doprinos u razvoju vinogradarstva, vinarstva i maslinarstva, i to: dr.sc. Mariju Staveru, enologu i profesoru na Veleučilištu u Rijeci, gđi. Antonietti Brunelli Šuran, g. Darku Trojanoviću i Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč.
Posebne zahvale upućuju se Gradu Rovinj-Rovigno, Istarskoj županiji, Turističkoj zajednici grada Rovinja-Rovigno te brojnim sponzorima koji su manifestaciju podržali sve ove godine.

Rezultati ocijenjivanja maslinovih ulja i vina objavljeni su na službenim mrežnim stranicama udruge www.agrorovinj.hr.

  

O manifestaciji Antonja:

Krajem 1991. godine na sastanku Odbora novog saziva mjesne zajednice pod vodstvom predsjednika Franka Udovičića jednoglasno je prihvaćen prijedlog Remiđa Sošića da se uz svečanu misu na dan sv. Antona, patrona župe, održi i prva izložba Rovinjštine. Punu podršku dao je i župnik Tomislav Čurić. Od samog početka uključila se i struka, i to prvenstveno Željko Prgomet iz Savjetodavne službe Grada Rovinja, Katerina Latinović, enolog nekadašnjeg Jadrana i Mario Staver, voditelj vinarskog laboratorija iz porečkog Instituta. Izložba je specifična jer pokriva isključivo teritorij Rovinjštine, i jedina je takva u Istri. „Antonja“ je bilo mjesto za dostojanstveno degustiranje, razvio se natjecateljski duh, te je edukativnog  i zabavnog karaktera. Tijekom svih tih godina značajan je bio napredak u kvaliteti vina uz primjenu svojevremenih tehnika i tehnologija, ali i bez zapostavljanja tradicije.

Prva Antonja održana je 17.1.1992. godine. Tada je enolog Mario Staver zaključio da su vinogradari Rovinjštine dobri, dok su izrazito loši podrumari. Samo 10 godina kasnije isti je izjavio da su unatoč lošoj vinogradarskoj godini vinari postigli dobre rezultate. Još 10 godina kasnije, tj. 2012. enolog Sanja Radeka pohvalila je vinare koji su u izuzetno lošoj vinogradarskoj godini postigli čak izvrsne rezultate.

Nakon osnivanja udruge Agrorovinj 1996. godine, tada pod vodstvom prve predsjednice Nevije Longo, udruga je postala nositelj organizacije izložbe. Kroz sve te godine udruga se posebno zalaže u promociji i edukaciji članova. Značajan je utjecaj struke kroz mnogobrojna predavanja mnogih stručnjaka, a posebno:

  1. Program praćenja rovinjskih vinogradara i podrumara pod vodstvom Kristijana Damijanića,
  2. Program praćenja štetnika i bolesti u vinogradima i maslinicima pod vodstvom Ivane Dminić Rojnić.
  3. godine pobjednici Antonje su bili profesionalni proizvođači i to braća Žužić pod familijarnim brendom „Grota“. Te godine bitno je naglasiti da su bili i pobjednici Vinistre.

Prva izložba maslinovih ulja, također samo Rovinjštine, održala se 2004. godine. Tom prigodom Olivera Koprivnjak, voditeljica senzornih analitičara maslinovih ulja, istakla je da su ovdašnji maslinari već usvojili napredne tehnologije uzgoja, branja i prerade maslina. Značajan doprinos za razvoj maslinarstva i uljarstva dala je i obitelj Šuran.
2005.-u g. obilježava prvi proizvođač vina na biodinamičkim načelima i tadašnji pobjednik Antonje Rino Šuran.
Rošinjola, autohtona sorta masline koja se uzgaja na području od Limskog kanala do Bala, označila je Antonju 2007.e godine kad je predstavljen znanstveni rad „Knjiga o rošinjoli,“ djelo naše Rovinjke Sare Godene i Đanfranka Pribetića, a izdavač je udruga Agrorovinj.
Grad Rovinj 2010.-e godine podijelio je u zakup preko 350 ha poljoprivrednog zemljišta što je dovelo do značajnog razvoja poljoprivrede te uključivanja novih mladih poljoprivrednika, uglavnom u vinarstvu i maslinarstvu. Iste godine Emil Peteh izlaže maslinovo ulje proizvedeno iz uzgoja maslina na biodinamičkim načelima s ekološkom markicom. Sve veći broj profesionalnih vinara zasjenjuju male tradicionalne te je došlo kod ocjenjivanja do podjele između takozvanih modernih i tradicionalnih vinara.

Priprema prve istarske supe potječe iz 2014. godine, kada su je spravljali na ognjištu profesor Josip Pino Kuhar i somelier Sandi Paris. Oduševljenje nije nedostajalo te je prihvaćen prijedlog Milana Antolovića, pročelnika za poljoprivredu Istarske županije, za pokretanjem festivala istarske supe, što bi bila, a i danas je županijska manifestacija.

Od 2018.-e manifestacije se održavaju dva dana zaredom. Te iste godine Agrorovinj osniva svoj Panel senzornih analitičara maslinovih ulja pod vodstvom Gorana Mühlsteina. Zbog velikog interesa posjetitelja u 2019.- oj godini Antonja se preselila pod veliki šator na Lakuverči, prvi dan vina i ulja, a drugi dan supe. Po prvi put su vina izdvojena u tri kategorije – profesionalni vinari, tradicionalni (mali) vinari i poseban kutak vina na biodinamičkim načelima i ekološka vina. Drugi dan održan je 7. Festival istarske supe, sudjelovalo je čak 11 ekipa, a veliku pozornost privukla je najveća istarska supa u rekordnoj velikoj bukaleti od 20 litara koju su pripremili Josip Pino Kuhar i Kristijan Damijanić.


Fotogalerija