Obavijest maslinarima

Obavještavaju se maslinari  da zbog nepovoljnih vremenskih uvijeta u posljednje vrijeme te provedene rezidbe provedu zaštitu maslina sa fungicidima i folijarnu prihranu. Nasadi i sorte koji su jače zahvaćeni hladnim vremenom, posljedično mogu biti napadnuti rakom masline (slika 1. i 2.), te ako je od ranije prisutno paunovo oko (slika 3. i 4.) potrebno je obavezno zaštititi.

U tu svrhu mogu se koristiti:

Anorganiski kontaktni fungicide: bakreni pripravci (Neoram WG, Nordox 75 WG, Cuprablau Z, Codimur SC, Copper Key Flow, Cupra i dr.)

Organski sistemični fungicidi (Syllit 544 SC, Nativo 75, Stroby Sugoby, Quimera).

Bakrena sredstva povoljno djeluju i za dezinfekciju nakon rezidbe. Preporuka je okupati čitavo stablo i koristiti veću količinu škropiva jer se radi o sredstvu sa površinskim, kontaktnim djelovanjem. Međtim treba voditi računa o osjetljivosti bakra na niske temperature jer izaziva prijevremeno otpadanje listova.

Osim zaštite fungicidima preporuka je provesti i prihranu za bolji rast i razvoj maslina. Mogu se koristiti biostimulatori koji sadrže aminokiseline koje utječu na rast i oporavak biljaka od stresnih uvjeta (hladoća, bolesti, mraz, suša I sl.) + kompleksna mineralna gnojiva u tlo ili folijarno. Važni elementi koje gnojivo mora sadržavati su: N, Mg, Fe, Mn, B,Ca,Zn. Ako ste na jesen ili krajem zime koristili fosforna i kalijeva gnojiva sada njihov sadržaj može i biti i manji, odnosno nije nužno da ga gnojivo sadrži.

Napomena:
Koristiti sredstva prema uputama proizvođača, naročito što se tiče miješanja sa gnojivima.

Voditi evidenciju zaštite.

Za udrugu Agrorovinj:
Dr.sc. Ivana Dminić Rojnić

Projekt pod nazivom “Održivi razvoj trajnih nasada na području Rovinja” sufinanciran je od Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Istarske županije.

Slika 1. Rak masline- pojedinačne gale

Slika 2. Rak masline- simptomi prisutni po cijelim izbojima koji mogu biti posljedica smrzavanja i mikropukotina kojima se može ostvariti infekcija rakom masline

Slika 3. Simptomi paunovog oka koji su najvidljiviji u proljeće

Slika 4. Gubitak listova uzrokovan paunovim okom. Najveće otpadanje je u proljeće