10. FESTIVAL ISTARSKE SUPE

Rovinjsko Selo, petak – 19. siječanj 2024.

Poštovani,

još je u tijeku zabavni dio programa 10. Festivala istarske supe koji se održava u Rovinjskom Selu. Ovo je festival posvećen izradi i čuvanju tradicije istarske supe koji daje mogućnost i kreativnog izražavanja uključenih timova u natjecanje za najbolju supu. Naime, večeras se 10 timova natjecalo u kategoriji kreativne i tradicionalne istarske supe. Timovi koji su sudjelovali jesu: “Lady’s” Rovinjsko Selo, “Rekreativo” Rovinjsko Selo, Srednja strukovna škola Eugena Kumičića  Rovinj, “Studis”  Veleučilište u Rijeci Poljoprivredni odjel Poreč, “Ova supa trupa” Pazin, “Čuvari Istrijanskeh užanci” Žminj, “Konoba Bokoon” Funtana, “Barbanci” Barban, “Vrsarani”  Vrsar i tim Udruge Agrorovinj koji nije sudjelovao u natjecateljskom dijelu. Po drugi put se ocjenjivala i „najbolja kumpanija“ – najbolje prezentirani i ekipirani tim te „najbolja supa po izboru publike“.

Nakon pozdravnih riječi upriličena je podjela zahvalnica povodom jubiralnog desetog festivala. Zahvalnicu za sudjelovanje na 1. Festivalu istarske supe i doprinos u razvoju istarske supe dobili su: Milan Medak, William Uljanić, Odete Sapač, Sandi Paris, Zvezdana Kliman, Janja Debeljuh i Milan Hrvatin. Zahvalnice za poseban doprinos razvoju i promociju istarske supe dobili su: Milan Antolović, Damir Dobravac, Josip Pino Kuhar (posthumno-preuzeo sin), Davor Šišović (posthumno-preuzela kćer), Remiđo Sošić i Dubravka Svetličić. Zahvalnicu su dobile i neke institucije za poseban doprinos i potporu u razvoju i promociji istarske supe, kao što su: Mjesni odbor Rovinjsko Selo, Grad Rovinj-Rovigno, Turistička zajednica grada Rovinja-Rovigno, Srednja strukovna škola „Eugen Kumičić“, Turistička zajednica Istarske županije, Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije te Istarska županija.

Nakon uručivanja zahvalnica, nastavilo se s degustiranje istraskih supa svih timova sve do donošenja rezultata ocjenjivanja. Ocjenjivačku komisiju za tradicionalnu istarsku supu činili su: predsjednica Blanka Sinčić Pulić, Anton Nino Fariš i Goran Mühlstein dok su za kreativnu činili Ticijana Ikica Piutti, predsjednica ocjenjivačke komisije za kreativnu istarsku supu, Lenka Šajina i Franko Milotić.

Oko 21 sat, uz brojnu nazočnu publiku, proglašeni su ovogodišnji pobjednici odnosno tim koji je prema rezultatima ocjenjivanja pripremio najbolju istarsku supu. U kategoriji Tradicionalne istarske supe najviše bodova osvojio je tim “Čuvari Istrijanskeh užanci” iz Žminja. Tim Srednje strukovne škole „Eugen Kumičić“ iz Rovinja je osvojio najviše bodova u kategoriji Kreativne (inovativne) istarske supe. Lijepo usklađeni i vrijedni bili su iz tima “Barbanci” iz Barbana te su osvojili nagradu za „najbolju kumpaniju“. Svi timovi dali su svoj maksimum i bili vrijedni ne bi li osvojili nepca velikog broja posjetitelja koji su izabrali svoju najbolju supu, a titula koja je pripala prema odabiru publike je pripala timu “Rekreativo” iz Rovinjskog Sela.

Organizatori su se zahvalili svim timovima na dolasku i na vrijednom radu prilikom pripreme supa, te podijelili 3 nagrade posjetiteljima zahvaljujući vrijednim sponzorima – Udruga Agorovinj, tvornica likera Darna d.o.o. i Putnička agencija Contineo.  Veseli glazbeni program i zabava počeli su uz DJ Krizu i EL Duo Luka & Eleonora te će trajati još dugo u noć.

Vidimo se i sutra u Rovinjskom Selu kada nas očekuje Antonja – 33. Izložba vina i 21. izložba maslinovih ulja Rovinjštine!